REKLAM

Diyarbakır'da Bulgaristan göçmeni olmak...

Diyarbakır’In Bismil ilçesine bağlı Ambar beldesi, sadece turistik ve sanayileşmiş illerde görülmeye alışılan göçle oluşmuş yerleşimler gibi karışık nüfusuyla uğrayanları şaşırtıyor.
Yerli nüfus ve Bulgaristan göçmenlerinin yanı sıra pek çok ilden gelen insanlar yıllardır barış içinde birlikte yaşıyor. 1938’de Bulgaristan’dan gelen göçmenlerin yerleştirildiği Ambar köyünde yerli nüfus ve Bulgaristan göçmenleri birlikte yaşamaya başladı.

Nüfus özelliği ve verimli bir tarımsal alan olması nedeniyle sonraki yıllarda başka illerden göç edenlerin yerleştiği Ambar köyü 2 bini aşan nüfusuyla 1994 yılında belde haline getirildi. Ambar Belediye Başkanı Fehmi Kardeşoğlu, 1938 yılında Bulgaristan’dan gelen göçmenlere birer ev ve ahır ile 30’ar dönüm arazi verilerek köye yerleştirildiklerini belirtti.

BELDEDE 15 BULGARİSTAN GÖÇMENİ VAR

Diyarbakır'da Bulgaristan göçmeni olmak...       Bulgaristan göçmenleri ve yerli nüfusun bir arada yaşadığı köye daha sonra başka il ve ilçelerden insanların iş bulmak amacıyla yerleştiğini de anlatan Kardeşoğlu,
‘’Sonraki yıllarda Kars, Erzurum, Bingöl, Trabzon, Muş, Varto, Kulp, Çermik, Çınar, Hazro, Ergani gibi birçok il ve ilçeden beldeye yerleşenler oldu. Bulgaristan göçmenlerinin bir kısmı başka illere gitti. Ancak şu anda 15 kadar Bulgaristan göçmeni aile var. Burası küçük bir Türkiye ve bu insanlar yıllardır kardeşçe yaşıyorlar’’ dedi.

Beldede kız alıp vermelerle herkesin birbiriyle akraba haline geldiğini ve kimsenin kimseye ayrımcılık yapmadan aynı kahvehanede oturduğunu anlatan Kardeşoğlu, şöyle dedi:

 ‘’Beldede zamanla kız alıp vermeler oldu. Neredeyse herkes birbirine dayı, yeğen haline gelmiş. Beldede kimse kimsenin nereden geldiğine bakmıyor. Arazileri sulanan beldede insanlar gündüz tarlada işinde çalışıyor. Akşamları ise beldedeki iki kahvehanede herkes karışık oturuyor. Düğün ve taziyelerde herkes bir aradadır. Belediyemizde 9 encümen var. Bunların arasında Muş, Erzurum, Bingöl, Bulgaristan kökenli ile yerli nüfustan kişiler var.’’
   
   KARDEŞÇE YAŞAMAK İSTEYEN BİZİ GÖRSÜN

Kardeşoğlu, belediye olarak hizmet binası, asfaltlama, araç parkı donanımı, kanalizasyon çalışması ile parke gibi birçok hizmeti yerine getirdikleri beldenin örnek bir görüntüye kavuştuğunu ifade ederek, ‘’Hizmet tabii ki çok önemli, ama en önemlisi bir yerde huzur, barış ve kardeşliğin ön plana çıktığı bir ortamı yakalamaktır. Bütün Türkiye’ye sesleniyorum. Kardeşçe bir ortamdan nasıl yaşandığını görmek isteyenleri Ambar’a davet ediyoruz. Birlik ve beraberliğin ne olduğunu herkes kolaylıkla görebilir’’ diye konuştu. Mahalle muhtarı Mehmet İhsan Tuncay da beldede herkesin huzurlu bir şekilde yaşadığını kaydederek, farklı yerlerden gelen insanlarla beraber yaşamanın, farklı kültürleri tanımayı sağladığına dikkati çekti. Annesi Muş Malazgirt, babası ise Bulgaristan göçmeni olan İrfan Evcimen, artık herkesin etle tırnak gibi bütünleştiğini ifade ederek, şöyle dedi: ‘’Kendi aramızda kardeşçe geçiniyoruz burada.

Burada 15 haneye yakın Bulgaristan’dan gelme aile var ve hiç kimseyle bir sorunumuz yok. Herkes birbirinin düğününe gider. Burada ayrımcılık diye bir şey yok. Kendimizi bildik bileli bu toplumun içindeyiz. Bir tarafımız Kürt bir tarafımız göçmen.’’ Erzurumlu olan Belediye Encümeni Abdullah Doğan da 1976’da dedesinin Erzurum’dan gelip Ambar’a yerleştiğini belirterek, ‘’Burada yaşayan insanlarla kaynaştık. Kız alıp vermişiz. Mesela amcamın hanımı Trabzonlu. Buradaki kahvehanelerde herkes bir arada oturur’’ dedi.

Kaynak:Yeni Asya gazetesi

Site haberlerin en altında reklam

〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓〓